Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Έτσι ξεκίνησαν οι «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ».




Έτσι ξεκίνησε.
Ήταν μια απλή κουβέντα, μέσα σε μαζική συζήτηση, άγνωστων μεταξύ τους Βεροιωτών.  Έπεφταν ιδέες, για το πώς και τι μπορούμε να κάνουμε, για όσα μας ετοιμάζουν και άρχισαν να πέφτουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στα κεφάλια μας. Άλος είπε αυτό, άλλος το άλλο και πάει λέγοντας. Από τις τόσες ιδέες, μια έκατσε καλά σε κάποιους. «Να πηγαίνουμε και να επανασυνδέουμε το ρεύμα που κόβει η ΔΕΗ». Δόθηκε συνέχεια και καμιά δεκαριά, συμφώνησαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια ενέργεια. Τελικά τι έγινε; Ελάχιστοι δώσανε σάρκα και οστά στην συνέχεια πρακτικά.
Έτσι ξεκίνησαν οι «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ». Και άρχισαν να επανασυνδέουν ρεύμα, σε οικογένειες με κομμένο ρεύμα. Όχι με κουκούλες. Όχι κρυφά. Μπαίνει μάλιστα και μεγάλο αυτοκόλλητο πάνω στον μετρητή. Ένας από αυτούς, κατέβηκε και στην Αθήνα για να δοθεί συνέχεια εκεί. Πήγε και σε άλλες πόλεις.  Άπο άλλες πόλεις, έσπασαν τα τηλέφωνα για να κάνουν το ίδιο. Ήδη είχε πάρει διαστάσεις το θέμα. Όχι μόνον εντός  Ελλάδος. Ξένα ΜΜΕ ήρθαν εδώ στη Βέροια για να δούν και να καταγράψουν τις δράσεις αλληλεγγύης των ΕλλήνωνΤην αντίδραση των καθημερινών, ανώνυμων πολιτών, να αλληλοϋποστηριχτούν.  Από το Associated Press που ήρθε εδώ, η είδηση έφτασε από την Αμερική μέχρι Την Ιαπωνία. Ολλανδικό κανάλι, η Νορβηγική επίσης τηλεόραση και άλλα.
Μέσα στην Ελλάδα, «έπαιξε» πολύ και σε πολλές πόλεις μέχρι και σήμερα γίνεται, άσχετα αν δεν ακούγεται.
Έτσι ξεκίνησε. Με την σκέψη του διπλανού. Μήπως ένας διπλανός δεν είναι ο καθένας από εμάς; Στην περιοχή μας, μέχρι τώρα, σε άγνωστους ανθρώπους επανασυνδέθηκε το ρεύμα. Και κοίτα να δείς πως δεν χωρά το μυαλό σου αυτά τα πράγματα. Όταν βλέπεις, να κλαίει η η γυναίκα όταν βλέπει ότι έχει φως. Να σε κοιτάει, όταν τελειώνεις την σύνδεση, λες και βλέπει εξωγήινο. Σα να μην το πιστεύει. Και κοίτα να δείς που θέλεις να κλάψεις μαζί της. Που μια άθλια συνέχεια στην συλλογική πορεία της χώρας μας, έφτιαξε νόμους και κανόνες όχι για να κάνει καλύτερη τη ζωή μας αλλά, να σε πατάει. Και απλές κουβέντες που να βρείς που να τα λένε όλα; Πώς να εξηγήσεις στα μικρά σου παιδιά ότι δεν έχεις δουλειά και μας κόψανε το ρεύμα; Σα να το κάνουν επίτηδες. Η επόμενη γενιά, να μεγαλώσει με μίσος για την χώρα αυτή. Ανυπεράσπιστος και μόνος, στη χώρα σου και να μην ξέρεις σε ποιόν να πείς κάτι. Να κόβουν το ρεύμα, ναι εδώ στη Βέροια, ανάπηρη. Και σε ξεπερνά η κατάσταση και κάνεις πράγματα.
Μα δεν είναι παράνομο αυτό; Ναι είναι. Το μόνο που δεν είναι παράνομο, είναι το τηλεκοντρόλ στο χέρι και ξάπλα στον καναπέ. Να μη μιλάς είναι νόμιμο. Να κοιτάς μόνο τη δουλειά σου είναι νόμιμο. Και επειδή ήμασταν όλοι νόμιμοι μάλλον, τα πήγαμε τόσο καλά. Που πολυσπουδαγμένοι ηγήτορες, μας βούλιαξαν. Όχι οικονομικά. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Βούλιαξαν, έκλεψαν την δυναμική και την αξιοπρέπεια μιας χώρας ολόκληρης. Μήπως πλήρωσε κανείς για την καταστροφή που προκάλεσαν; Τα νόμιμα. Και το νόμιμο είναι κομμένο ρεύμα. Ή έχεις λεφτά ή πεθαίνεις. Είναι όμως έτσι οπως μας τα μάθανε;
Θα πούμε κι άλλα στη συνέχεια. Μα περισσότερα θα κάνουμε. Τα πολλά λόγια δεν δώσανε λύσεις πουθενά. Εμάς αφορούν όλα κι εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε. Έτσι ή αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου